Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2016 01:17 - ЗДРАВЕ: Отоците на краката: Дневна употреба на сол до 3,5 грама, вода до 1.5 литра.Минимум 1 кантарче за ежедневен самоконтрол на личното тегло - сутрин и вечер
Автор: ludogorets13 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 932 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.02.2016 02:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отоците на краката лесно се поддават на корекция с ограничаване на готварската сол до 3-5 грама и водата 1-1,5 литра, така също с приема на пикочогонни билки. Отоците на краката са признак за проблеми с функционирането на вътрешните органи. Сърцето е отслабнало или Бъбреците не се справят добре със своите задължения.
  Тъй като този процес е пряко свързан с вертикалното положение, отоците са най-силни вечер. След почивка или сън те изчезват и се появяват отново през втората половина от деня.   
   За да се изясни всичко, е нужно комплексно изследване. Но ние можем и сами да заподозрем вероятната причина за отоците, като анализираме техния характер.
Зада не страдаш, Човече: НЕ ПРЕСОЛЯВАЙ, НЕ ПРЕЯЖДАЙ, НЕ ПРЕПИВАЙ!
image
    Когато сърцето не е наред Главната задача на вашия мотор е непрестанно да изпомпва кръв, осигурявайки своевременно отичане на течност от тъканите. Тя започва да се застоява там при развитие на сърдечна недостатъчност. Краката отичат, преди всичко, защото изпомпването на вода оттук е особено трудно. Не е удивително, че стъпалата и подбедрените кости най-лошо се дренират и първи сигнализират за нарушения в изпомпващата функция на миокарда или, както казват кардиолозите – за застойна фаза на сърдечната недостатъчност. 
     Но течност се задържа не само в краката – тялото също отича (макар в началото и в по-малка степен), което води до отчетливо увеличаване на теглото. Вие лесно ще забележите наддаването в теглото, ако се придържате към полезния навик за ежедневно претегляне на кантар, при това електронен, а не механичен, при който грешката може да достигне няколко килограма. 
     Заради влошаването на кръвообращението ноктите и лигавиците (в това число и устните) придобиват син оттенък. Още един характерен симптом за сърдечно неблагополучие е задухът, който се появява при привично физическо натоварване. Например, ако вие по-рано свободно сте се изкачвали по стълбите до третия етаж, а сега сте принудени да спирате няколко пъти, за да се справите със задуха, и при това краката ви отичат, откажете се от солта (тя усилва задържането на течност в тъканите) и спешно потърсете лекарска помощ. 
  При повишаване на артериалното налягане притокът на кръв към тъканите се увеличава, а отокът остава предишният – ето ви условия за задържане на течност в организма и периферни отоци! В подобни случаи те възникват не само на краката, но и на ръцете. За това състояние е типичен симптомът на венчалната халка – тя изведнъж започва да стиска пръста, макар че обикновено свободно е била изваждана от него. Крайчетата на пръстите изтръпват, изглежда, че в кожата се забиват хиляди малки иглички. Всички тези оплаквания се вписват в клиничната картина на така наречения обемен вариант на хипертонията.
  Впрочем, това е най-благоприятният от всички възможни варианти: такива нарушения (в това число и отоците на краката) лесно се поддават на корекция с ограничаване на готварската сол (до 3-5 грама) и водата (до 1,5 литра), така също с приема на пикочогонни билки. (Бел. ред. Такива билки са в основата на финландските продукти
Бетулик и Колоник плюс. А за нормално кръвно налягане помага продуктът Антипрес.)
 
  Проблеми с бъбреците Бъбречните отоци не могат да бъдат сбъркани с никои други. Тяхната особеност е, че се появяват първо на лицето, под очите се появяват торбички, клепачите подпухват. Отичането на лицето е най-добре забележимо сутрин, а към вечерта външния вид малко се подобрява. След известно време течност започва да се задържа и по цялото тяло, при това особено силно отичат краката. Диагнозата може да се проясни с клиничен анализ на урината – в нея се откриват еритроцити и левкоцити, нарушава се нейната относителна плътност. В благоприятни случаи при своевременно лечение отоците изчезват в рамките на 2-3 седмици. Главното е навреме да се разпознае проблемът и да се потърси компетентна помощ. Много важно е в такива случаи да се спазва безсолна диета. Солта предизвиква задържане на течности в тъканите, усилвайки отоците.
    Плоскостъпие Нашите стъпала може да се сравнят с фундамента на къща на колела. Върху тях ляга тежестта на тялото, а това е много сериозно натоварване! За да могат стъпалата да се справят с него, природата ги е конструирала по принципа на ресорите. Ние се опираме на техните предни отдели и на петите, а останалите кости образуват дъга, извита нагоре. Те играят ролята на естествен амортисьор, смекчаващ всяка наша крачка. Но с течение на времето под тежестта на теглото стъпалата с идеална форма се уплътняват и разширяват. Това става толкова по-бързо, колкото по-голяма е масата на вашето тяло и по-малък е размера на обувките ви. Когато ресорната функция на стъпалата се губи, краката започват да болят и отичат. 
     
За профилактика на отоците, провокирани от плоскостъпие, трябва да се ходи в ортопедични обувки или в обикновени със стелки, изготвени по индивидуална поръчка. Съвременните обувки за плоски стъпала не изключват елегантността. Въпреки това в тях е недопустимо присъствието на стеснени носове и токчета. А може да се потърси и модел с масажни стелки. Те са двустранни: в обичайното положение това са просто стелки, но ако се сложат в обърнат вид, отгоре се оказва масажна повърхност, която помага за по-добра циркулация на кръвта по вените и препятства застоя на течност в тъканите на стъпалата.
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=5&b=365
==
     Случаи на подуване на краката, които налагат да се обърне по-сериозно внимание на здравословното състояние?

 

1. Заради прием на медикаменти-Краката могат да се подуват заради страничен ефект от прием на медикаменти. В тази група се включват:

Нормално е краката да се подуват при повишаване на температурите, заради затворени обувки, които възпрепятстват кръвообращението, заради продължително седене или стоене, както и заради натоварване при по-продължителна физическа дейност. Решението в тези случаи е сравнително лесно: създаването на подходящи условия като температура, носене на подходящо облекло и обувки, които да помагат за проветряването на организма, краката, и не възпрепятстват нормалното циркулиране на телесни течности, прием на много вода, ограничаване на солта и кофеинсъдържащите и безалкохолни напитки, въвеждането на достатъчно почивка за краката и повдигането им нависоко при възможност.

Кои обаче са онези случаи на подуване на краката, които налагат да се обърне по-сериозно внимание на здравословното състояние?


1. Заради прием на медикаменти

Краката могат да се подуват заради страничен ефект от прием на медикаменти. В тази група се включват:

Хормонозаместителни терапии - прием на полови хормони, например естроген при жените, включително контрацептивни таблетки; тестостерон;
Медикаменти за регулиране на кръвното налягане, т. нар. блокери на калциевите канали. Тук се включват лекарствените вещества нифедипин, амлодихин, литиазем, фелодипин и верапамил, независимо от търговските наименования на медикаментите;
Стероиди, включително и кортикостероиди като преднизон;
Антидепресанти;
Нестероидни противовъзпалителни лекарства;
Медикаменти при диабет.


2. Травма на глезена или крака

Отичане на крака се получава при навяхване и изкълчване на глезена, което е възможно дори то да не е причинило осезаем дискомфорт. При травма или стъпване накриво може да се получи разтягане на връзките, което да измести цялото стъпало и от това се получи отичане на тъканите.
За да се намали оплакването, се налага стягане на глезена. Препоръчително е и да се избягва натоварването на крака, като се намали временно движението. Помага прилагането на студени компреси и повдигането му нависоко.
В случай, че тези мерки не облекчат състоянието, се налага консултация с лекар.


3. При бременност, но...

Отичането на краката е почти нормално явление през бременността, особено за късните й месеци. Обаче рязкото и прекомерното отичане на крайниците, което не отминава след почивка, е признак за усложнение на бременността. То обикновено се наблюдава с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината след 20-гестационна седмица. Ако бременната страда от болка в корема, главоболие, гадене и повръщане в този нетипичен за симптома срок, зрителни проблеми и рядко уриниране, следва да се направи връзка със следящия бременността лекар, тъй като е много вероятна прееклампсия.


Свързани статии..

Отоци – намалете солта! (І част) Коментари 22
Отоци на краката – топлото време предразполага към тях Коментари 33
Разширени вени – как да се лекуваме и предпазим от появяването им Коментари 00




4. Венозна недостатъчност

Подуването на глезените и коленете показва вероятност за венозна недостатъчност, която се дължи на проблем на циркулацията в организма и задържането на кръвта в краката. Клапите на вените помагат за придвижването на кръвта в посока обратна на земното притегляне, но с възрастта или други състояния е възможно те да не могат да функционират пълноценно и да се получава връщане на кръв назад. Хроничната венозна недостатъчност е причина за промени по кожата, язви по краката и инфекции.


5. Заради тромб...

Възможно е да се е образувал тромб, който да възпрепятства нормалното кръвообращение от крака нагоре по кръга към сърцето. Кръвният съсирек може да бъде повърхностен или дълбок. При второто се говори за дълбока венозна тромбоза. Тромбът тогава може да е на място, което запушва една или повече вени.
Ясно е, че образуването на тромби крие висок риск за живота, ако засегнат сърцето или белите дробове. При подут крак, по чието продължение се изпитва болка, налично леко повишаване на температурата и промяна на цвета, трябва да се извърши консултация с лекар незабавно. В този случай се налага и непременно провеждане на терапия.


6. Инфекция

Знаете ли, че подуването на краката може да се дължи и на инфекция? Среща се при хората с диабет, при диабетна невропатия или други заболявания на нервната система, които засягат долните крайници.
В случай, че страдате от диабет е препоръчително да следите състоянието на краката си ежедневно за появата на склонни към загнояване рани, което е показател за влошаване на състоянието.


7. Лимфедем

Натрупването на лимфна течност в тъканите също е болестно състояние, което може да доведе до подуване на краката. Това е лимфедем. Затрудненото циркулиране на течности в тялото се получава не само заради проблеми от кръвоносните съдове, но и при натоварване на лимфните възли. То от своя страна може да причини прогрес на инфекциозния процес или увреда. Заболяването е сериозно и налага сериозно лечение.


8. 9. и 10. Заради сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване

Всяко едно сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване може да е причина за отичане на краката.

Ако подуването е налично вечер, това е признак за задържане на течности и сол заради недостатъчност на дясната половина на сърцето.
Когато бъбреците не функционират нормално, се получава задържане на течности в целия организъм.
При чернодробно заболяване се отделя албумин, което води до отичане на кръв от кръвоносните съдове в околните тъкани. Заради гравитацията се получава натрупване на телесна течност предимно в краката и коленете, но такава се открива и в коремната кухина и гръдния кош. Придружаващи симптоми са хронична умора, загуба на апетит, отслабване.

Прочети още на:
http://www.puls.bg/health/hot-news/news_10393.html
Нормално е краката да се подуват при повишаване на температурите, заради:
-затворени обувки, които възпрепятстват кръвообращението
-продължително седене или стоене
-натоварване при по-продължителна физическа дейност.
   Решението в тези случаи е в създаването на подходящи условия като температура, носене на подходящо облекло и обувки, които да помагат за проветряването на организма, краката, и не възпрепятстват нормалното циркулиране на телесни течности, прием на вода до 1,5 л, ограничаване на солта до 3,5 грама и кофеин-съдържащите и без-алкохолни напитки, въвеждането на достатъчно почивка за краката и повдигането им нависоко при възможност.
                       По-сериозно внимание на подуване на краката
   1. Заради прием на медикаменти-Краката могат да се подуват заради страничен ефект от прием на медикаменти. В тази група се включват:
  • Хормонозаместителни терапии - прием на полови хормони, например естроген при жените, включително контрацептивни таблетки; тестостерон;
  • Медикаменти за регулиране на кръвното налягане, т. нар. блокери на калциевите канали. Тук се включват лекарствените вещества нифедипин, амлодихин, литиазем, фелодипин и верапамил, независимо от търговските наименования на медикаментите;
  • Стероиди, включително и кортикостероиди като преднизон;
  • Антидепресанти;
  • Нестероидни противовъзпалителни лекарства;
  • Медикаменти при диабет.
  •  

  • 2. Травма на глезена или крака-Отичане на крака се получава при навяхване и изкълчване на глезена, което е възможно дори то да не е причинило осезаем дискомфорт. При травма или стъпване накриво може да се получи разтягане на връзките, което да измести цялото стъпало и от това се получи отичане на тъканите.
    За да се намали оплакването, се налага стягане на глезена. Препоръчително е и да се избягва натоварването на крака, като се намали временно движението. Помага прилагането на студени компреси и повдигането му нависоко.
    В случай, че тези мерки не облекчат състоянието, се налага консултация с лекар.
        3. При бременност.-Отичането на краката е почти нормално явление през бременността, особено за късните й месеци. Обаче рязкото и прекомерното отичане на крайниците, което не отминава след почивка, е признак за усложнение на бременността. То обикновено се наблюдава с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината след 20-гестационна седмица. Ако бременната страда от болка в корема, главоболие, гадене и повръщане в този нетипичен за симптома срок, зрителни проблеми и рядко уриниране, следва да се направи връзка със следящия бременността лекар, тъй като е много вероятна прееклампсия.
      4. Венозна недостатъчност-Подуването на глезените и коленете показва вероятност за венозна недостатъчност, която се дължи на проблем на циркулацията в организма и задържането на кръвта в краката. Клапите на  вените помагат за придвижването на кръвта в посока обратна на земното притегляне, но с възрастта или други състояния е възможно те да не могат да функционират пълноценно и да се получава връщане на кръв назад. Хроничната венозна недостатъчност е причина за промени по кожата, язви по краката и инфекции.   
       5. Заради тромб...  Възможно е да се е образувал тромб, който да възпрепятства нормалното кръвообращение от крака нагоре по кръга към сърцето. Кръвният съсирек може да бъде повърхностен или дълбок. При второто се говори за дълбока венозна тромбоза. Тромбът тогава може да е на място, което запушва една или повече вени. Ясно е, че образуването на тромби крие висок риск за живота, ако засегнат сърцето или белите дробове. При подут крак, по чието продължение се изпитва болка, налично леко повишаване на температурата и промяна на цвета, трябва да се извърши консултация с лекар незабавно. В този случай се налага и непременно провеждане на терапия.  
       6. Инфекция  Знаете ли, че подуването на краката може да се дължи и на инфекция? Среща се при хората с диабет, при диабетна невропатия или други заболявания на нервната система, които засягат долните крайници. В случай, че страдате от диабет е препоръчително да следите състоянието на краката си ежедневно за появата на склонни към загнояване рани, което е показател за влошаване на състоянието.  
       7. Лимфедем  Натрупването на лимфна течност в тъканите също е болестно състояние, което може да доведе до подуване на краката. Това е лимфедем. Затрудненото циркулиране на течности в тялото се получава не само заради проблеми от кръвоносните съдове, но и при натоварване на лимфните възли. То от своя страна може да причини прогрес на инфекциозния процес или увреда. Заболяването е сериозно и налага сериозно лечение.   
       8. Заради сърдечно заболяване .Ако подуването е налично вечер, това е признак за задържане на течности и сол заради недостатъчност на дясната половина на сърцето.    
       9. Когато бъбреците не функционират нормално, се получава задържане на течности в целия организъм.    
       10. При чернодробно заболяване се отделя албумин, което води до отичане на кръв от кръвоносните съдове в околните тъкани. Заради гравитацията се получава натрупване на телесна течност предимно в краката и коленете, но такава се открива и в коремната кухина и гръдния кош. Придружаващи симптоми са хронична умора, загуба на апетит, отслабване. 
  • http://www.puls.bg/health/hot-news/news_10393.html





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ludogorets13
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 53716
Постинги: 32
Коментари: 11
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930